Ránhoj horský pochádza z okolia dedinky Trigrad v Bulharsku z lokality Durduga - Mursalica. Rastie v nadmorských výškach od 1500 m v ekologicky čistom horskom prostredí. Táto bylinka je pre svoje výnimočné vlastnosti v Bulharsku zákonom chránená, no na komerčné účely sa ju Bulhari naučili aj pestovať a zachovať aj prísne ekologické podmienky.
Legenda hovorí, že miesto, kde má táto bylinka vyrásť, určil sám boh Dionýzos a do dnešného dňa Bulhari usporadúvajú v čase zberu tzv. kurban, pohostenie pre príbuzných aj zberačov, ktorým prosia za dobrú úrodu. Bylinka bola dlhé roky predmetom mnohých výskumov a štúdií. Podľa zverejnených výsledkov bola jeho liečivá sila aj dokázaná a dôkladne zadokumentovaná.
Tento výnimočný čaj, nazývaný aj čajom dlhovekosti, sa podľa odporúčaní používa pri chorobách z prechladnutia, chrípke, pri zápaloch dýchacieho ústrojenstva, ale aj prostaty, tiež pri málokrvnosti. Posilňuje tiež imunitný systém.
V ľudovom liečiteľstve sa odporúča pri:
• ochoreniach priedušiek (bronchitíde, astme, podporuje vykašliavanie)
• ochoreniach močových ciest a prostaty (čaj je močopudný)
• problémoch s málokrvnosťou
• čaj je vhodný pri obličkových kameňoch (napomáha k šetrnému vylučovaniu kameňov z organizmu
• využíva sa pri podpore hojenia rán pre svoje protizápalové účinky
• pre vysoký obsah selénu je čaj i silný antioxidant - je vhodný pre očistu organizmu
Bylinka ránhoj horský tiež chráni proti ateroskleróze, spomaľuje starnutie, znižuje riziko vzniku srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice, posilňuje imunitu.
Spôsobov prípravy je viacero. Pripraviť si ho môžeme na celý deň napr. takto:
4 stonky (alebo 3 polievkové lyžice) nastriháme do kanvice a zalejeme 1/4 l vriacej vody. Zakryjeme a necháme vychladnúť. Potom výluh doplníme do 1 l tekutiny horúcej alebo studenej (podľa chuti) a popíjame celý deň. Keďže čaj neobsahuje teín, môžeme si ho dopriať aj 2 litre denne. Čaj je vhodný pre všetky vekové kategórie vrátane detí.
Zdroj info: lekar.bg, výrobca