Sirene po šopsky (v malých gjuvečoch)Veľmi obľúbený recept, jednoduchý a chutný.
Suroviny: šunka, paradajky, zelená paprika (môžeme nahradiť lečom), feferónky alebo čili papričky, slaný syr balkánskeho typu (alebo feta), vajcia, olej
Postup: Suroviny si pripravíme podľa počtu stolovníkov, malých 0,5 l gjuvečov pre každú osobu jeden. Do každého gjuveča dáme 1 ČL oleja a vrstvíme: 2-3 plátky šunky, nakrájanú paradajku a papriku (alebo niekoľko lyžíc leča), posypeme namrveným slaným syrom a pridáme zo dve čili papričky tak, že ich oprieme o steny gjuveča. Posypeme čubricou, príp. čiernym korením, zakryjeme pokrievkou a dáme do studenej rúry, ktorú sme nastavili na cca 160 st. C, po cca 20 min. zvýšime teplotu na 180 – 190 st. Necháme dusiť cca 20 min., potom gjuveče vyberieme a do každého rozklepneme po 1 vajci, ktoré posypeme červ. mletou paprikou, čiernym korením a trochou čubrice. Opäť vložíme do horúcej rúry, ktorú už vypneme, a necháme, dokiaľ vajce nestuhne.
Poznámka: Vrstiev môžeme urobiť aj viac, podľa chuti a hladu stolovníkov:-), potom použijeme 2 vajcia do každého gjuveča. Miesto šunky sa dá použiť aj iná údenina.
Kavarma po radomírsky (bulharská národná kuchyňa)Suroviny na 4 porcie: 500 g bravčového mäsa zo stehna, 150 g bravčového bôčika, 450 g póru, 600 g zelenej papriky, 4 vajcia, 4 feferónky, čubrica, červená mletá paprika, soľ
Postup: Papriky opečieme na pekáči nasucho a stiahneme z nich vrchnú kožku. Potom ich nakrájame na kolieska. Mäso a bôčik nakrájame na drobné kúsky (1 –1,5 cm), popražíme na panvici s troškou masti jemne dočervena. Vo zvyšku masti opražíme na kolieska nakrájaný pór tiež jemne dočervena, pridáme papriky a koreniny. Restujeme asi 1 - 2 min., potom pridáme mäso a ešte 1 – 2 min. restujeme spolu. Odstavíme a celú zmes rozdelíme do 4 malých keramických hrncov – gjuvečov (každý na jednu porciu). Do každého z nich dáme po jednej feferónke (môže byť iný druh štipľavej papriky) tak, aby bola doslova nalepená na vnútornej stene hrnca (mala by sa totiž pripiecť), vložíme do studenej rúry, a od jej zohriatia na cca 160 st. Celzia pečieme asi 10 min. Potom do zmesi v každom gjuveči urobíme jamku, do ktorej dáme surové vajce, posypeme ho červenou paprikou a čubricou. Pečieme zatvorené, dokiaľ vajce nestuhne. Podáva sa horúce.
Gjuveč po gjušansky (Montana)Suroviny: 750 g bravčového mäsa,100 g hovädzieho mäsa, 2-3 cibule (100 g),150 g paradajok (2-3 ks), 300 g zemiakov (4-5 ks), 1 ČL červenej mletej papriky, 5 vajec, 250 g kaškavalu, petržlenová vňať a soľ podľa chuti.
Postup: Mäso nakrájame na kúsky a opražíme na masti. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a dusíme do zmäknutia. Potom posypeme červenou paprikou. Do hlineného hrnca (gjuveča) vložíme mäso spolu so zemiakmi a paradajkami nakrájanými na kolieska. Zmes zalejeme trochou vody, posolíme a pomaly pečieme v rúre. Keď je všetko mäkké, jedlo zalejeme zmesou rozšľahaných vajec a postrúhaného kaškavalu (môžeme nahradiť naším údeným syrom). Dopečieme a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Šopský kebabSuroviny: 1 kg hovädzieho alebo teľacieho mäsa,100 g masla,250 g paradajok,75 g štipľavých papričiek (feferóniek), 150 g cibule, 250 g jogurtu, 3 vajcia, 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, 15 g múky, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, soľ, 1 PL octu
Postup: Mäso očistíme od mastného a nakrájame na drobné kúsky. Časť z neho dáme na dno hlineného hrnca (gjuveča), naň položíme časť paradajok nakrájaných na kolieska a na vrch uložíme ostatné mäso. Zasypeme cibuľou pokrájanou nadrobno, posolíme, okoreníme čiernym korením, posypeme červenou paprikou, pridáme papričky, roztopené maslo a ostatné nakrájané paradajky. Zmes pomiešame a zalejeme trochou vody. Hrniec zatvoríme a dusíme pri miernej teplote v rúre cca 3 hodiny. Potom rozšľaháme vajcia s jogurtom, do ktorého pridáme aj múku (hladkú alebo polohrubú), rozriedime to trochou vody s octom a touto zmesou zalejeme jedlo v hrnci. Dusíme ešte cca 10 minút a nakoniec jedlo posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Mliečny gjuveč (Plovdiv)Suroviny: 1 kg teľacieho mäsa, tuk 100 ml (olej, bravč. masť), 2 viazaničky zelenej cibuľky, 10 zrniek čierneho korenia, 5 vajec, 600 ml bieleho jogurtu, 20 g hl. múky (2 PL), 1 ČL červenej mletej papriky, soľ podľa chuti.
Mäso nakrájame na porcie a na tuku opražíme dočervena, potom ho vložíme do gjuveča spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou, posypeme červenou paprikou, čiernym korením, zalejeme teplou vodou alebo bujónom, posolíme a dusíme v rúre pri cca 160 st. C. Keď mäso zmäkne, polejeme ho zmesou vajec, jogurtu a múky. Dopečieme pri mierne zvýšenej teplote.
Kurča s hrachom a tekvičkami v gjuvečiSuroviny: 600 g vykosteného kuracieho mäsa, 250 g mladých tekvičiek (cukiet),300 g scedeného konzervovaného hrachu alebo obvareného čerstvého, 1 – 2 paradajky, 2 cibule,50 g ryže, 4 vajcia,100 g masla, 2 PL citrónovej šťavy, kôpor, soľ.
Postup: Kuracie mäso nakrájame na kúsky a podusíme ho v polovici masla, dokiaľ nezmäkne. Vo zvyšnom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme pokrájané paradajky a ešte trochu restujeme. Potom pridáme hrach, tekvičky nakrájané na kocky a umytú ryžu. Primiešame mäso, osolíme, a zalejeme asi 500 ml vody alebo bujónu. Dobre premiešanú zmes preložíme do gjuveča vymasteného maslom, vložíme do studenej rúry, ktorú postupne zohrievame do teploty cca160 st. C a pečieme. Keď ryža nabobtná, jedlo zalejeme vajcami a dopečieme. Pred podávaním pokropíme citrónovou šťavou a posypeme čerstvým pokrájaným kôprom.
Čanachi (mäso dusené v gjuveči)Suroviny: 800 g mäsa (bravčové, morčacie, jahňacie), 4 PL masla alebo masti, 2 cibule, 2 paradajky, 2 zemiaky, 120 g zelenej fazuľky, 1 baklažán, petržlenová vňať, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, bobkový list, nové korenie, soľ.
Postup: Umyté a nakrájané mäso vložíme do gjuveča zvnútra vytretého maslom alebo olejom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky prekrojené na polovicu, zemiaky a baklažán pokrájané na kocky, zelenú fauľku, petržlenová vňať, červenú papriku, soľ, nové korenie, bobkový list a červenú papriku. Podlejeme troškou vody, zakryjeme a dusíme v rúre cca 3 hod., kým mäso nie je mäkké. (Toto jedlo môžeme pripraviť aj v malých gjuvečoch na jednu porciu za kratší čas, za cca 1 hodinu.)
Rybací kebab v gjuvečiSuroviny: 700 g rybieho filé, 50 ml oleja, 500 g póru, 300 g paradajok, hladká múka, 2 vajcia, 50 g jogurtu, zelený petržlen, 5 ks nakladanej papriky (kvasenej v slanom náleve), 200 ml bieleho vína, 50 g balkánskeho syra, 1 citrón, 3 štipľavé papriky, čierne korenie, soľ
Postup: Rybie filé nakrájame na kúsky, osolíme, obalíme v múke a opečieme v horúcom oleji. Do oleja z opečených rýb vložíme pór nakrájaný na kolieska a zľahka opražíme, pridáme paradajky, nakladané papriky, víno, čierne korenie a nakrájaný petržlen. Zmes osolíme a rozdelíme do keramických hrncov – gjuvečov. Jednotlivé porcie zalejeme zmesou z jogurtu a vajec a posypeme nastrúhaným syrom. Jedlo pečieme domäkka a podávame s citrónom a štipľavými paprikami.
Kapama Suroviny: 500 g bravčových rezňov z krkovičky, 500 g kuracieho mäsa, 500 g hovädzieho mäsa, 300 g údeného bôčika, 4 ks krvavničiek, 1 hlava kyslej kapusty (môžeme použiť aj krájanú kyslú kapustu, cca 1,5 – 2 kg), 1/2 pohára ryže, celé čierne korenie, mletá červená paprika, 5 bobkových listov.
Postup: Suroviny ukladáme vo vrstvách do hlineného hrnca (gjuveča) v poradí: na dno uložíme časť kyslej kapusty, na to poukladáme krvavničky, hovädzie mäso nakrájané na rezne, znova kapustu, plátky bôčika, kuracie mäso, kapustu, bravčové rezne a nakoniec opäť kapustu. Medzi všetky vrstvy nasypeme trochu ryže, niekoľko guľôčok čierneho korenia, mletú červenú papriku a bobkový list. Soľ nie je potrebná, ak je kyslá kapusta dosť slaná. Podlejeme pohárom vody, vrch pokryjeme kapustnými listami, dobre zakryjeme a pečieme v rúre cca 3-4 hodiny asi pri 180 st. Celzia.
Kavarma po mlynársky (bulharská národná kuchyňa)Suroviny: 500 g bravčového stehna, 400 g cibule, 100 ml oleja, 100 ml bieleho vína, 250 g húb, 1 polievk. lyžica čubrice, 1 viazanička petržlenovej vňate, čierne korenie, soľ
Postup: Mäso narežeme na kúsky 1,5 – 2 cm a opečieme na oleji. Keď je mäso ružové, pridáme cibuľu nakrájanú na plátky a opekáme, kým nie je cibuľa sklovitá, vtedy pridáme na rezance nakrájané huby a víno. Okoreníme a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Ak je to nevyhnutné, pridáme trochu vína a vody, ale len toľko, aby šťava ostala hustejšia. Chvíľu pred koncom dusenia pridáme nadrobno nakrájaný petržlen. Podáva sa teplé so zemiakovým pyré.
Kuracie v gjuvečochSuroviny na 1 porciu: 1/2 hrnčeka varenej ryže, 1/2 hrnčeka vareného kuracieho mäsa, 1 vajce, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL čerstvého mlieka, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Kuracie mäso uvaríme v osolenej vode s cibuľou a mrkvou. Mäso vyberieme, získaný bujón precedíme a v ňom uvaríme ryžu (na 1 hrnček ryže použijeme 2 a ? bujónu). Kuracinu odkostíme, nakrájame na kúsky a primiešame do uvarenej ryže. Zmes rozdelíme do malých gjuvečov, pokvapkáme olejom a okoreníme čiernym korením. Gjuveče dáme zapiecť asi na 15 minút, potom zmes zalejeme vajcami rozšľahanými s jogurtom a mliekom a dopečieme cca 5 minút.
Morka pečená s kapustou v gjuveči (Kilifarevo)Suroviny: 1/2 morky, 3 kg kyslej kapusty, 300 g masti alebo oleja, 1 PL červenej mletej papriky, 1/2 hrnčeka ryže, soľ
Postup: Morku posolíme zvonku aj zdnu, do gjuveča dáme časť kyslej kapusty, na ňu uložíme morku a pečieme v mierne zohriatej rúre (max. 160 st. C). Morku niekoľkokrát obrátime a do kapusty občas prilejeme trošku horúcej vody (aby sa morka nepripálila, dobre je prikryť ju kapustnými listami). Zvyšnú časť kapusty nakrájanú nadrobno podusíme zvlášť na miernom ohni s masťou alebo olejom, červenou paprikou, morčacími vnútornosťami, krídlami a krkom, a potom ju zmiešame s kapustou v hrnci. Pridáme ryžu, rozmiešame a zalejeme trochou vody. Dopečieme, kým mäso nie je mäkké. Podľa želania na tanieri môžeme poliať šťavou z kyslej kapusty, v ktorej sme rozmiešali prelisovaný cesnak.
Rybársky gjuveč (Burgas)Suroviny: 1 kg menších rýb, 2-3 cibule, 1-2 mrkvy, 1 zeler, niekoľko strúčikov cesnaku, 6-7 paradajok, 100 g rastlinného masla alebo oleja, 50 g (4-5 PL) strúhanky, 1 citrón, čierne korenie, nové korenie, bobkový list a soľ podľa chuti.
Postup: Ryby očistíme, posolíme a necháme postáť asi pol hodiny. Za ten čas nakrájame cibuľu a cesnak na tenké rezance, mrkvu a zeler nakrájame na kocky, paradajky olúpeme a nakrájame nadrobno. Nakrájanú zeleninu (bez paradajok) vložíme do gjuveča alebo do pekáča, posolíme, zamiešame a dusíme do polomäkka. Potom pridáme koreniny, paradajky, ryby a plátky citróna. Jedlo polejeme olejom alebo rastlinným maslom a vínom, posypeme strúhankou a pečieme v stredne teplej rúre.