Zapekaný syr po šopsky (bulharská národná kuchyňa)Suroviny na 4 porcie: 600 g syra balkánskeho typu, 4 vajcia, 100 ml oleja, 4 paradajky, 4 štipľavé papriky (feferóny), 4 kávové (zarovnané) lyžice čubrice – saturejky, 4 čajové (zarovnané) lyžice mletej červ. papriky.
Postup: Syr rozdelíme na 4 časti a uložíme do 4 malých keramických hrncov – gjuvečov (na jednu porciu). Paradajky olúpeme, nakrájame nadrobno a rozdelíme rovnako do každého hrnca. Polejeme olejom a posypeme čubricou. Feferóny rozrežeme do kríža a po jednej uložíme do každého hrnca tak, aby boli pritisnuté k jeho stene (aby sa pripiekli). Zakryté vložíme do studenej rúry, ktorú nastavíme na cca 160 st. Celzia a od dosiahnutia tejto teploty pečieme asi 25 minút, potom hrnce vyberieme, do každého rozbijeme jedno vajce, posypeme červenou mletou paprikou, opäť zakryjeme a pečieme, kým vajce nestuhne. Podávame horúce. Recept má viacero variantov, pridať sa môžu plátky šunky, miesto paradajok môžeme použiť lečo.
Gjuveč zo zelenej fazuľky Suroviny: 1 kg zelenej fazuľky, 2 – 3 papriky, 3 – 4 paradajky, 2 cibule, ½ pohára oleja, 4 vajcia, 1 pohár bieleho jogurtu, pol viazaničky zeleného petržlenu, soľ
Postup: Očistenú zelenú fazuľku nakrájame a obvaríme v osolenej vode. Nadrobno nakrájanú cibuľu a papriky na rezance osmažíme na oleji. Pridáme nakrájané paradajky a petržlen nasekaný nadrobno. Zmes osolíme, pridáme fazuľku a vložíme do keramického hrnca. Pečieme zakryté pri miernej teplote. Nakoniec jedlo zalejeme vajcami rozmiešanými v jogurte a krátko zapečieme pri vyššej teplote (kým vajcia nestuhnú).
Zeleninový gjuveč s červeným vínom Suroviny: 1 baklažán, 1 tmavozelená tekvica (alebo cuketa), 2 červené papriky, 200 g zelenej fazuľky, 200 g paradajok, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 pohár červeného vína, 2 PL olivového oleja, čerstvý kôpor, petržlenová vňať, čerstvá bazalka, čierne korenie, soľ
Postup: Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky (baklažán môžeme, ale nemusíme ošúpať). Posypeme pokrájanými vňaťami (petržlenovou, kôprovou a bazalkovou), čiernym korením a soľou podľa chuti, premiešame a presypeme do gjuveča. Zmes zalejeme červeným vínom rozmiešaným s olivovým olejom, zakryjeme prikrývkou a dusíme domäkka. Jedlo sa môže podávať teplé aj studené.
Vajcia po panagjurskySuroviny: 10 vajec (po dve na porciu),400 g balkánskeho syra (alebo fety),125 g masla, soľ, červená mletá paprika, 2 ks 400-500 ml bieleho jogurtu (najlepšie plnotučný, ten sa najviac podobá bulharskému), trochu octu.
Postup: Po jednom rozklepeme vajcia a pomaly každé zvlášť púšťame do vriacej, trochu osolenej a okyslenej vody a varíme, dokiaľ bielky nestuhnú. Vyberieme ich dierkovanou lyžicou na tanier, po vrchu posypeme rozmrveným alebo na kocky pokrájaným syrom a polejeme jogurtom. Celé ešte polejeme popraženým maslom, zafarbeným červenou mletou paprikou. Podľa chuti môžeme do jogurtu primiešať prelisovaný cesnak a prípadne dosoliť.