Čorba z fazule (Veliko Trnovo)Suroviny: 200 g sušenej fazule, 1 cibuľa, 6 PL rastlinného masla, ½ ČL červenej mletej papriky, soľ podľa chuti.
Postup: Prebratú a umytú fazuľu dáme do hlineného hrnca a zalejeme 5 pohármi studenej vody. Pridáme tuk, nahrubo nakrájanú cibuľu a červenú mletú papriku. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni varíme (na plynovom sporáku treba použiť rozptyľovač plameňa alebo platňu, inak nám môže hrniec prasknúť). Čorbu varíme, dokiaľ fazuľa nenavrie a nezmäkne. Posolíme nakoniec a podávame.
Tarator – studená jogurtová polievkaSuroviny: 2 ks jogurt 400 ml, 2 čerstvé uhorky, 4-5 strúčikov cesnaku, soľ, čerstvá kôprová vňať, cca 100 ml sódy, hrsť nasekaných vlašských orechov
Postup: Uhorky ošúpeme (ak nie sú chemicky ošetrované netreba), nakrájame na drobné kocky, pridáme jogurt, prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor a soľ podľa chuti. Rozmiešame, dolejeme sódu na zriedenie a pridáme nasekané orechy. Všetko opäť premiešame, necháme schladiť v chladničke a podávame. Je to vynikajúce osvieženie v lete.
Kuracia mliečna polievka (Radomirsko)Suroviny: 1/2 kuraťa, 1 -2 ks mrkvy, ½ zeleru (30 g), 10 zrniečok čierneho korenia, 200 ml čerstvého mlieka, 2 PL bieleho vína, 1 cibuľa, pretržlen, mleté čierne koreniue a soľ podľa chuti, 3 PL rastlinného oleja, 1 PL hladkej múky.
Postup: Umyté kurča zalejeme 6 – 7 pohármi studenej vody a uvaríme spolu s mrkvou a zelerom, nakrájanými na kocky, celým čiernym korením a soľou. Potom mäso vyberieme, odkostíme a nakrájame nadrobno, bujón precedíme. Na troche oleja alebo masti opražíme spolu múku a cibuľu nakrájanú nadrobno, zalejeme bujónom, vínom a čerstvým mliekom. Keď polievka zavrie, pridáme nakrájané kuracie mäso a odstavíme. Nakoniec posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením.