Bulharská národná kuchyňa je považovaná v Európe za jednu z najchutnejších a najzdravších. Zásluhu na tom má pestrosť a množstvo zeleniny, ktorou Bulhari v jedlách nešetria, ale najmä tri základné zložky používané pri príprave jedál už stáročia. Biely slaný syr – špecifický svojím zložením, vyrábaný z ovčieho alebo kravského mlieka, u nás známy pod označením balkánsky syr (nahrádzaný je aj fetou), ktorý je súčasťou rôznych bulharských jedál – od šopského šalátu po chutný slaný koláč nazývaný banica. Jogurt (kyselo mljako) obsahujúci baktériu Lactobacillus Bulgaricus, ktorú nenájdete nikde inde na svete a ktorú Bulhari konzumujú v rôznych formách. Je neodmysliteľnou súčasťou aj mnohých varených či zapekaných jedál. Čubrica - (slovensky saturejka, lat. Satureja hortensis), korenina vlastnosťami podobná oreganu, ktorá bežne rastie v Bulharsku a ktorá dodáva bulharským jedlám charakteristickú vôňu a jedinečnú chuť.
Výnimočnosť národným bulharským jedlám pridáva aj spôsob ich prípravy – Bulhari dodnes používajú na varenie, dusenie či pečenie tradičné keramické hrnce z vypaľovanej glazovanej hliny, tzv. gjuveče (hovorí sa im aj pomalé hrnce), v ktorých si jedlo uchová skvelú chuť a vôňu použitých surovín, je šťavnaté a nestráca prípravou živiny tak ako pri varení v moderných riadoch. Je isté, že v tlakových, teflónových či liatinových nádobách sa vám pripraviť tieto kulinárske lahôdky nikdy nepodarí.
Prinášame vám teda zaujímavé tradičné, ale aj novšie recepty chutných bulharských jedál, ktorými si môžete spestriť svoj jedálniček či príjemne prekvapiť svojich priateľov. A ak si ich pripravíte v tradičných bulharských gjuvečoch či pacharoch, ktoré v našom internetovom obchode ponúkame, a naservírujete v krásnych, ručne maľovaných tanieroch či miskách, váš kulinársky zážitok bude dokonalý.
Ponuku receptov spestríme aj o recepty od našich známych a priateľov, ktorí si s gjuvečmi zaexperimentovali a pripravili si chutné jedlá podľa vlastných nápadov.
Dobrú chuť!