INFO * INFO * INFO * INFO
Objednať si môžete aj výrobky z našej ponuky, ktoré momentálne nemáme, Vašu objednávku starostlivo zaregistrujeme a vybavíme hneď, ako tovar dovezieme.
Nové v ponuke:
Dezinfekčné pripravky - gély, oleje
Detoxikačné mydlo s aktívnym uhlím
Exkluzívna kozmetika so slimačím sekrétom
ROSA UNIQA - séria s fytokolagénom a bio ružovým olejom - vegan
100 % Tekutý keratín na obnovu vlasov
100% originálna ružová voda LEMA
.........................................................
Poštovné:
Spôsoby dopravy a platby nájdete vo vodorovnom menu v rubrike "POŠTOVNÉ"
Spustené aj zasielanie do Česka prostredníctvom služby Zásilkovna.cz s dobierkou!
Úvod »» Kimion - Rímska rasca mletá 10g
Kimion - rímska rasca, lat. Cuminium cyminum
Rímska rasca, v bulharčine kimion, je rastlina a korenie pôvodne pestované v Stredomorí. Najviac sa pestuje v Maroku, Egypte, Indii, Sýrii, Severnej Amerike a Čile. Kimion je jednoročná bylina. Má jemnú stonku, ktorá sa rozvetvuje a dosahuje výšku asi 30 cm. Listy sú zložené perovité. Kvety sú malé, biele alebo ružové a tvoria markízy. Semená sa používajú ako korenie. Majú charakteristickú jemne horkastú chuť a silnú, teplú arómu vďaka vysokému obsahu éterických olejov.
Rasca lúčna (Carum carvi) pestovaná u nás, ďalšie korenie z tej istej čeľade, ktoré si za rímsku rascu možno mýliť, má ostrejšiu chuť, svetlejšiu farbu a je väčšia ako rímska. Rasca lúčna taktiež patrí do čeľade mrkvovitých ako rímska rasca, ale z gastronomického hľadiska má absolútne inú chuť a vôňu. Vôbec sa teda nedajú v jedlách vzájomne nahrádzať.
Rímska rasca nesúvisí ani s čiernou rascou - iný názov pre semiačko (Nigella sativa). R. rasca je často spájaná s indickou, stredovýchodnou a mexickou kuchyňou. Je to jedna zo zložiek karí. V bylinnej medicíne je to stimulant, antimikrobiálne činidlo, pôsobí proti plynatosti.
Kimion sa vo voľnej prírode nachádza v severovýchodnom Bulharsku - v podhorských a polohorských oblastiach priesmyku Varbiški a Šumen. Úspešne sa pestuje aj ako záhradná rastlina.
Použitie: V tradičnej bulharskej kuchyni ako dôležité korenie do sušeného mäsa a výrobkov, napr. sudžukov, do párkov a klobás. Používa sa v mnohých gurmánskych receptoch, napr. na pečenú cviklu, do fašírok mäsových aj zeleninových, do mäsových guliek a pod. Preukázalo sa, že éterický olej z rímskej rasce má liečivé účinky.
Balenie: 10 g