S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

INFO * INFO * INFO * INFO

Nové v ponuke:

NATURAL ROSE - Šampón na vlasy 6 OLEJOV a KERATÍN

EXCLUSIVE SNAIL – Čistiaca pena na tvár so slimačím extraktom a kyselinou hyalurónovou 200 ml


 

.........................................................

Poštovné:

Spôsoby dopravy a platby nájdete vo vodorovnom menu v rubrike "POŠTOVNÉ"

Spustené aj zasielanie do Česka prostredníctvom služby Zásilkovna.cz iba s platbou vopred!

 


koloidne striebro
 

 

 

 

 

Facebook

NOVINKY

arr3Luxusný parfum ROSE AMOUR s bulharským ružovým olejom 35 mlLuxusný parfum ROSE AMOUR s bulharským ružovým olejom Očarujúca, sofistikovaná vôňa pre milovníčky... arr3Maslo na ruky a telo NATURAL ROSE 6 olejovMaslo na ruky a telo 6 olejov obsahuje kokteil 6 prírodných olejov: bio ružového oleja, bio... arr3EXCLUSIVE SNAIL - Bieliace krémové sérum so slimačím extraktom a UV filtramiEXCLUSIVE SNAIL - Bieliace krémové sérum so slimačím extraktom a SPF 15 Aktívne zložky bieliaceho...

TOVAR V AKCII

pôvodná cena 18,00 EUR (450,45 CZK)
naša cena 12,00 EUR (300,30 CZK)
Skladom

KONTAKTY

BGNATURAL
tel: +421 911 615 905
obchod(a)bgnatural.sk

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 10,80 EUR (270,27 CZK)
Skladom
naša cena 8,50 EUR (212,71 CZK)
Skladom
naša cena 12,50 EUR (312,81 CZK)
Skladom

» Jedlá z mäsa
Sirene po šopsky (v malých gjuvečoch)

Veľmi obľúbený recept, jednoduchý a chutný.  

Suroviny: šunka, paradajky, zelená paprika (môžeme nahradiť lečom), feferónky alebo čili papričky, slaný syr balkánskeho typu (alebo feta), vajcia, olej

Postup: Suroviny si pripravíme podľa počtu stolovníkov, malých 0,5 l gjuvečov pre každú osobu jeden. Do každého gjuveča dáme 1 ČL oleja a vrstvíme: 2-3 plátky šunky, nakrájanú paradajku a papriku (alebo niekoľko lyžíc leča), posypeme namrveným slaným syrom a pridáme zo dve čili papričky tak, že ich oprieme o steny gjuveča. Posypeme čubricou,  príp. čiernym korením, zakryjeme pokrievkou a dáme do studenej rúry, ktorú sme nastavili na cca 160 st. C, po cca 20 min. zvýšime teplotu na 180 – 190 st. Necháme dusiť cca 20 min., potom gjuveče vyberieme a do každého rozklepneme po 1 vajci, ktoré posypeme červ. mletou paprikou, čiernym korením a trochou čubrice.  Opäť vložíme do horúcej rúry, ktorú už vypneme, a necháme, dokiaľ vajce nestuhne.

Poznámka: Vrstiev môžeme urobiť aj viac, podľa chuti a hladu stolovníkov:-), potom použijeme 2 vajcia do každého gjuveča.  Miesto šunky sa dá použiť aj iná údenina.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Podmienky ochrany osobných údajov
Zákonným dôvodom spracovania vašich osobných údajov je váš súhlas dávaný týmto správcovi v zmysle čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracovaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov a o zrušení smernice 95/46/ES. Účelom spracovania Vašich osobných údajov je vybavenie vašej objednávky a výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvného vzťahu medzi vami a správcom; bez poskytnutia osobných údajov nie je možné zmluvu uzatvoriť, či ju zo strany správcu plniť.

Upozornenie. Správca webu si vyhradzuje právo zmazať vulgárne alebo také príspevky, ktoré by poškodzovali záujmy správcu webu.

Kavarma po radomírsky (bulharská národná kuchyňa)

Suroviny na 4 porcie: 500 g bravčového mäsa zo stehna, 150 g bravčového bôčika, 450 g póru, 600 g zelenej papriky, 4 vajcia, 4 feferónky, čubrica, červená mletá paprika, soľ

Postup: Papriky opečieme na pekáči nasucho a stiahneme z nich vrchnú kožku. Potom ich nakrájame na kolieska. Mäso a bôčik nakrájame na drobné kúsky (1 –1,5 cm), popražíme na panvici s troškou masti jemne dočervena. Vo zvyšku masti opražíme na kolieska nakrájaný pór tiež jemne dočervena, pridáme papriky a koreniny. Restujeme asi 1 - 2 min., potom pridáme mäso a ešte 1 – 2 min. restujeme spolu. Odstavíme a celú zmes rozdelíme do 4 malých keramických hrncov – gjuvečov (každý na jednu porciu). Do každého z nich dáme po jednej feferónke (môže byť iný druh štipľavej papriky) tak, aby bola doslova nalepená na vnútornej stene hrnca (mala by sa totiž pripiecť), vložíme do studenej rúry, a od jej zohriatia na cca 160 st. Celzia pečieme asi 10 min. Potom do zmesi v každom gjuveči urobíme jamku, do ktorej dáme surové vajce, posypeme ho červenou paprikou a čubricou. Pečieme zatvorené, dokiaľ vajce nestuhne. Podáva sa horúce. 

 

 

Gjuveč po gjušansky (Montana)

Suroviny: 750 g bravčového mäsa,100 g hovädzieho mäsa, 2-3 cibule (100 g),150 g paradajok (2-3 ks), 300 g zemiakov (4-5 ks), 1 ČL červenej mletej papriky, 5 vajec, 250 g kaškavalu, petržlenová vňať a soľ podľa chuti.

 Postup: Mäso nakrájame na kúsky a opražíme na masti. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a dusíme do zmäknutia. Potom posypeme červenou paprikou. Do hlineného hrnca (gjuveča) vložíme mäso spolu so zemiakmi a paradajkami nakrájanými na kolieska. Zmes zalejeme trochou vody, posolíme a pomaly pečieme v rúre. Keď je všetko mäkké, jedlo zalejeme zmesou rozšľahaných vajec a postrúhaného kaškavalu (môžeme nahradiť naším údeným syrom). Dopečieme a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

 

Šopský kebab

Suroviny: 1 kg hovädzieho alebo teľacieho mäsa,100 g masla,250 g paradajok,75 g štipľavých papričiek (feferóniek), 150 g cibule, 250 g jogurtu, 3 vajcia, 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, 15 g múky, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, soľ, 1 PL octu

 Postup: Mäso očistíme od mastného a nakrájame na drobné kúsky. Časť z neho dáme na dno hlineného hrnca (gjuveča), naň položíme časť paradajok nakrájaných na kolieska a na vrch uložíme ostatné mäso. Zasypeme cibuľou pokrájanou nadrobno, posolíme, okoreníme čiernym korením, posypeme červenou paprikou, pridáme papričky, roztopené maslo a ostatné nakrájané paradajky. Zmes pomiešame a zalejeme trochou vody. Hrniec zatvoríme a dusíme pri miernej teplote v rúre cca 3 hodiny. Potom rozšľaháme vajcia s jogurtom, do ktorého pridáme aj múku (hladkú alebo polohrubú), rozriedime to trochou vody s octom a touto zmesou zalejeme jedlo v hrnci. Dusíme ešte cca 10 minút a nakoniec jedlo posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame. 

Mliečny gjuveč (Plovdiv)

Suroviny: 1 kg teľacieho mäsa, tuk 100 ml (olej, bravč. masť), 2 viazaničky zelenej cibuľky, 10 zrniek čierneho korenia, 5 vajec, 600 ml bieleho jogurtu, 20 g hl. múky (2 PL),  1 ČL červenej mletej papriky, soľ podľa chuti.

Mäso nakrájame na porcie a na tuku opražíme dočervena, potom ho vložíme do gjuveča spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou, posypeme červenou paprikou, čiernym korením, zalejeme teplou vodou alebo bujónom, posolíme a dusíme v rúre pri cca 160 st. C. Keď mäso zmäkne, polejeme ho zmesou vajec, jogurtu a múky. Dopečieme pri mierne zvýšenej teplote. 

Kurča s hrachom a tekvičkami v gjuveči

Suroviny: 600 g vykosteného kuracieho mäsa, 250 g mladých tekvičiek (cukiet),300 g scedeného konzervovaného hrachu alebo obvareného čerstvého, 1 – 2 paradajky, 2 cibule,50 g ryže, 4 vajcia,100 g masla, 2 PL citrónovej šťavy,  kôpor, soľ.

 Postup: Kuracie mäso nakrájame na kúsky a podusíme ho v polovici masla, dokiaľ nezmäkne. Vo zvyšnom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme pokrájané paradajky a ešte trochu restujeme. Potom pridáme hrach, tekvičky nakrájané na kocky a umytú ryžu.  Primiešame mäso, osolíme, a zalejeme asi 500 ml vody alebo bujónu. Dobre premiešanú zmes preložíme do gjuveča vymasteného maslom, vložíme do studenej rúry, ktorú postupne zohrievame do teploty cca160 st. C a pečieme. Keď ryža nabobtná, jedlo zalejeme vajcami a dopečieme. Pred podávaním pokropíme citrónovou šťavou a posypeme čerstvým pokrájaným kôprom. 

Čanachi (mäso dusené v gjuveči)

Suroviny: 800 g mäsa (bravčové, morčacie, jahňacie), 4 PL masla alebo masti, 2 cibule, 2 paradajky, 2 zemiaky, 120 g zelenej fazuľky, 1 baklažán, petržlenová vňať, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, bobkový list, nové korenie, soľ.

 Postup: Umyté a nakrájané mäso vložíme do gjuveča zvnútra vytretého  maslom alebo olejom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky prekrojené na polovicu, zemiaky a baklažán pokrájané na kocky, zelenú fauľku, petržlenová vňať, červenú papriku, soľ, nové korenie, bobkový list a červenú papriku. Podlejeme troškou vody, zakryjeme a dusíme v rúre cca 3 hod., kým mäso nie je mäkké. (Toto jedlo môžeme pripraviť aj v malých gjuvečoch na jednu porciu za kratší čas, za cca 1 hodinu.) 

Rybací kebab v gjuveči

Suroviny: 700 g rybieho filé, 50 ml oleja, 500 g póru, 300 g paradajok, hladká múka, 2 vajcia, 50 g jogurtu, zelený petržlen, 5 ks nakladanej papriky (kvasenej v slanom náleve), 200 ml bieleho vína, 50 g balkánskeho syra, 1 citrón, 3 štipľavé papriky, čierne korenie, soľ

Postup: Rybie filé nakrájame na kúsky, osolíme, obalíme v múke a opečieme v horúcom oleji. Do oleja z opečených rýb vložíme pór nakrájaný na kolieska a zľahka opražíme, pridáme paradajky, nakladané papriky, víno, čierne korenie a nakrájaný petržlen. Zmes osolíme a rozdelíme do keramických hrncov – gjuvečov. Jednotlivé porcie zalejeme zmesou z jogurtu a vajec a posypeme nastrúhaným syrom. Jedlo pečieme domäkka a podávame s citrónom a štipľavými paprikami.

Kapama

Suroviny: 500 g bravčových rezňov z krkovičky, 500 g kuracieho mäsa, 500 g hovädzieho mäsa, 300 g údeného bôčika, 4 ks krvavničiek, 1 hlava kyslej kapusty (môžeme použiť aj krájanú kyslú kapustu, cca 1,5 – 2 kg), 1/2 pohára ryže, celé čierne korenie, mletá červená paprika, 5 bobkových listov.

Postup: Suroviny ukladáme vo vrstvách do hlineného hrnca (gjuveča) v poradí: na dno uložíme časť kyslej kapusty, na to poukladáme krvavničky, hovädzie mäso nakrájané na rezne, znova kapustu, plátky bôčika, kuracie mäso, kapustu, bravčové rezne a nakoniec opäť kapustu. Medzi všetky vrstvy nasypeme trochu ryže, niekoľko guľôčok čierneho korenia, mletú červenú papriku a bobkový list. Soľ nie je potrebná, ak je kyslá kapusta dosť slaná. Podlejeme pohárom vody, vrch pokryjeme kapustnými listami, dobre zakryjeme a pečieme v rúre cca 3-4 hodiny asi pri 180 st. Celzia.

Kavarma po mlynársky (bulharská národná kuchyňa)

Suroviny: 500 g bravčového stehna, 400 g cibule, 100 ml oleja, 100 ml bieleho vína, 250 g húb, 1 polievk. lyžica čubrice, 1 viazanička petržlenovej vňate, čierne korenie, soľ

Postup: Mäso narežeme na kúsky 1,5 – 2 cm a opečieme na oleji. Keď je mäso ružové, pridáme cibuľu nakrájanú na plátky  a opekáme, kým nie je cibuľa sklovitá, vtedy pridáme  na rezance nakrájané huby a víno. Okoreníme a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Ak je to nevyhnutné, pridáme trochu vína a vody, ale len toľko, aby šťava ostala hustejšia. Chvíľu pred koncom dusenia pridáme nadrobno nakrájaný petržlen. Podáva sa teplé so zemiakovým pyré.

Kuracie v gjuvečoch

Suroviny na 1 porciu: 1/2  hrnčeka varenej ryže, 1/2 hrnčeka vareného kuracieho mäsa, 1 vajce, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL čerstvého mlieka, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Kuracie mäso uvaríme v osolenej vode s cibuľou a mrkvou. Mäso vyberieme, získaný bujón precedíme a v ňom uvaríme ryžu (na 1 hrnček ryže použijeme 2 a ?  bujónu). Kuracinu odkostíme, nakrájame na kúsky a primiešame do uvarenej ryže. Zmes rozdelíme do malých gjuvečov, pokvapkáme olejom a okoreníme čiernym korením. Gjuveče dáme zapiecť asi na 15 minút, potom zmes zalejeme vajcami rozšľahanými s jogurtom a mliekom a dopečieme cca 5 minút.

Morka pečená s kapustou v gjuveči (Kilifarevo)

Suroviny: 1/2 morky, 3 kg kyslej kapusty, 300 g masti alebo oleja, 1 PL červenej mletej papriky, 1/2 hrnčeka ryže, soľ

Postup: Morku posolíme zvonku aj zdnu, do gjuveča dáme časť kyslej kapusty, na ňu uložíme morku a pečieme v mierne zohriatej rúre (max. 160 st. C). Morku niekoľkokrát  obrátime a do kapusty občas prilejeme trošku horúcej vody (aby sa morka nepripálila, dobre je prikryť ju kapustnými listami). Zvyšnú časť kapusty nakrájanú nadrobno podusíme zvlášť na miernom ohni s masťou alebo olejom, červenou paprikou, morčacími vnútornosťami, krídlami a krkom, a potom ju zmiešame s kapustou v hrnci. Pridáme ryžu, rozmiešame a zalejeme trochou vody. Dopečieme, kým mäso nie je mäkké. Podľa želania na tanieri môžeme poliať šťavou z kyslej kapusty, v ktorej sme rozmiešali prelisovaný cesnak.

Rybársky gjuveč (Burgas)

Suroviny: 1 kg menších rýb, 2-3 cibule, 1-2 mrkvy, 1 zeler, niekoľko strúčikov cesnaku, 6-7 paradajok, 100 g rastlinného masla alebo oleja, 50 g  (4-5 PL) strúhanky, 1 citrón, čierne korenie, nové korenie, bobkový list a soľ podľa chuti.

Postup: Ryby očistíme, posolíme a necháme postáť asi pol hodiny. Za ten čas nakrájame cibuľu a cesnak na tenké rezance, mrkvu a zeler nakrájame na kocky, paradajky olúpeme a nakrájame nadrobno. Nakrájanú zeleninu  (bez paradajok) vložíme do gjuveča alebo do pekáča, posolíme, zamiešame a dusíme do polomäkka. Potom pridáme koreniny, paradajky, ryby a plátky citróna. Jedlo polejeme olejom alebo rastlinným maslom a vínom, posypeme strúhankou  a pečieme v stredne teplej rúre.

Mjc5Y2